Bakanlığımız Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Ölçme Değerlendirme Uygulamalarını İzleme, Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında, ilimiz ile birlikte toplam 26 ilde il izleme araştırmaları sınav uygulaması gerçekleştirilmiştir. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 27-28 Aralık 2017 tarihlerinde yapılan uygulamaların sonucunda elde edilen veriler, Merkezimiz tarafından değerlendirilmiş ve sonuç karneleri elektronik ortamda ilçe milli eğitim müdürlükleri kanalıyla kurumlarımıza gönderilmiştir.
Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin öğretim programlarında yer alan kazanımların il genelinde edinme düzeylerinin tespit edilmesi, eksik öğrenme alanlarının ortaya konması, öğrenci, veli, öğretmen ve yöneticilere geri bildirim verilmesinin amaçlandığı uygulama kapsamında, öğrenci, öğretmen ve yönetici anketleri de uygulanmıştır. Kazanım düzeylerinin artırılmasında, bireysel ve kurumsal çalışmayı gerektiren alanlar olabilecektir. Bu nedenle uygulamaya dair veriler, öncelikle öğrencilerin kazanım eksikliklerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılmış ve öğrenci/şube/kurum karneleri oluşturulmuştur.
Elektronik ortamda gönderilen öğrenci karnelerinin çıktıları okul müdürlükleri tarafından alınmalı ve ivedi olarak öğrencilerine dağıtılmak üzere dersin öğretmenlerine teslim edilmelidir. Dersin öğretmeni, şube öğrencilerine karnelerini teslim etmeden önce mutlaka karnesinin altında yer alan “Olumlu Yönler”, “Geliştirilmesi Gereken Yönler” ve “Yapması Gerekenler” kısımlarını, sorulara verilen yanıtlar ve bu soruların ilişkili olduğu kazanımlardan hareketle öğrencilerin kendi durumuna uygun şekilde doldurmalıdır. Bu alanın doldurulmadan sonuç karnelerinin öğrencilere dağıtılması, il izleme araştırmalarının amaçlarının gerçekleştirilmesini önemli derecede sekteye uğratacağı için okul müdürlükleri tarafından kontrol edilmelidir. Şube ve kurum karneleri ise şubede/şubelerde dersi okutan öğretmenin/öğretmenlerin zümre toplantısında görüşülmesi ve yapılacak iyileştirme çalışmalarının belirlenmesi amacıyla dersin zümre başkanına resmi yazı ile tebliğ edilmelidir. Planlanacak iyileştirme çalışmaları, okul müdürlüklerine onaylatılarak uygun görülecek en kısa sürede gerçekleştirilmelidir.
İl İzleme araştırması sonucunda okulun da üstün ve zayıf yönlerine yönelik raporlar, anket verileri de kullanılarak Merkezimiz tarafından hazırlanarak ilgilileri ile paylaşılacaktır. Araştırmada kullanılan ölçme araçları ile elde edilen verilere dayalı olarak, gönderilen ve daha sonra anket verilerine dayalı olarak hazırlanacak raporların dışında, hiç bir şekilde öğrenci, sınıf, okul veya ilçe sıralaması yapılmayacaktır.